Det är ingen hemlighet att inredning kan vara en dyr historia för budgeten som man har för renovering. Även om man bara tänker sig att man skall möblera om ett enkelrum, så kan kostnaderna öka snabbt. Vill du köpa mattor eller installera ett trägolv för att täcka ett utslitet golv? Vilken färg ska du välja? Hur mycket av det kommer du att behöva täcka utrymmet med? Ska du köpa nya möbler? Vad sägs om nya lampor och andra tillbehör? Glöm inte sådant som skall hängas på väggarna och inredningen. Listan kan som sagt göras lång.

Planera innan du börjar

Medan korrekt planering är nödvändig för alla heminrednings projekt, så blir detta 10 gånger mer viktigt när du arbetar med en stram budget. Ingen vill hamna i en situation där man har hittat den perfekta soffan men bara för att sedan upptäcka att man inte har tillräckligt med pengar på sitt konto för att köpa den. Eller att man köpt ett ej återbetalningsbart hörnskåp online som sedan inte passar för utrymmet. Att göra en bra planering i förväg kommer drastiskt att minska dessa risker och man kommer med mindre sannolikhet att stöta på en obehagliga överraskningar under vägen.

Först, så bör man hitta en design som inspirerar. Bläddra igenom olika tidningar och scrolla runt på nätet för att ta reda på vilken stil du vill ha i just ditt hem. Därefter bryts projektet ner i dess olika komponenter – golv, möbler, färg, tillbehör och inredning. Kika runt i olika butiker för att få en gedigen uppfattning om hur mycket komponenterna kommer att kosta.

När du har en ungefärlig prisbild i åtanke, så gäller det att ta en titt på den budget som man kan arbat med. Var ärlig mot dig själv gällande hur stor kostnaden faktiskt får vara. Om den summan inte överensstämmer med den prisbild som du kommit fram till, så gäller det att spara en hanterbar summa pengar varje vecka tills du når ditt mål.