Det finns två tumregler: Du bör ha en blandning av ljuskällor på olika nivåer för att skapa en smickrande atmosfär, och du behöver ha en lämplig arbetsbelysning för vad du än gör i det rummet (läsning, klä på sig). Här är tips för de fem viktigaste rummen.

Vardagsrum

Belysning bör finnas i tre av de fyra hörnen, fokusera ett av dessa på ett föremål (konst, en växt, en slående stol). Använd en kombination av bordslampor och golvlampor, några med en nedåtgående glöd och några som lyser uppåt. Tillåt läsning i så många områden som möjligt i vardagsrummet med lampor som lyser upp.

Matsal

För att skapa en välkomnande känsla så bör bordet vara den ljusaste platsen i rummet. Använd en ljuskrona eller ett hängsmycke över bordet. På andra områden i matsalen så är indirekt belysning bäst, eftersom denna typ av belysning är både avslappnande och smickrande. Ge utrymmet en subtil glöd med ett par mindre bordslampor runt om.

Kök

Fokusera på belysning som kommer uppifrån (gärna med en dimmer som du kan vrida upp när du lagar mat och behöver mer ljus) och lägg till lägre belysning för att belysa arbetsytorna. Arbetsbelyning är av stor vikt för köket.

Sovrum

Syftet med belysningen i sovrummet är att skapa en mysig atmosfär: Placera läslampor eller vid sängen men inte riktade direkt mot sängen. Om man har en riktad belysning i taket så bör dessa vara riktade mot det område där man byter kläder. Har man ett litet bord eller hylla i sovrummet så kan en lampa som liknar ett stearinljus vara charmigt.

Badrum

Det bästa valet för att applicera smink är sidoljus, till exempel ett par lampor som placeras runt om spegeln. I ett stort utrymme kanske du också vill ha ett ljus direkt över duschen. Men generellt så kan indirekt belysning vara bäst för badrummet.