Att inreda ditt hem med mattor ger både extra värme till fötterna och en mysig, hemtrevlig känsla. Med rätt matta kan ett rum få en helt annan känsla än vad det hade innan. Mattor är dessutom ett bra knep att täcka ett golv du kanske inte får byta ut för att du hyr din bostad och de är lätta att byta ut om de blir smutsiga. I det här inlägget får du tips på hur du kan inreda mattor för hemmets alla rum. Det går att köpa mattor i fysiska butiker, men också i de som finns online på webben.

Dörrmatta

Utanför många hem finns det en dörrmatta som välkomnar oss. Dessa mattor är något mer slittåliga och används för att torka av skorna på innan man går in. En del har matta innanför dörren också som fyller samma funktion.

Hallmatta

När man har tagit första klivet in i någons hem är det trevligt att ha en matta som leder oss in i hemmet. Dessa mattor brukar vara lite längre. Hallmattor går att ha i hela hemmets hallar och leder oss vidare från ett rum till ett annat.

Matta till vardagsrummet

När du ska välja matta till vardagsrummet ska du tänka på att det är i vardagsrummet som det tappas mycket smulor från när vi äter i soffan och därför ska dessa mattor vara lätta att dammsuga av.

Sovrumsmatta

Till sovrummet är det många som väljer en matta som är mjuk. En mjuk matta nedanför sängen är ett trevligt sätt att vakna på. När det kommer till mattor för sovrummet är det många som väljer mattor i tjockare material som kan gå åt det fluffiga hållet. Mattorna i sovrummet tenderar att gå i samma färger som sovrummet.

Badrumsmatta

Förutom dörrmattan är badrumsmattan den mest funktionella mattan. Det du ska tänka på när du väljer matta till badrummet är att de ska tåla fukt bra. Badrumsmattor brukar oftast vara något mindre än de som finns i ett sovrum eller ett vardagsrum. Precis som med dörrmattor så används badrumsmattor för att torka av fötterna efter att ha kommit ut från duschen eller badet.

Former och färg

Mattor kommer i alla olika sorters färger. Men till formen är de oftast rektangulära eller runda. När du ska välja färg på din matta ska du gå efter vad du själv gillar mest och tror skulle passa bäst i det rum du tänkt ha mattan i. Färgen på mattan kan gå i harmoni med resten av inredningen, eller så kan den sticka ut och vara en färgklick i din annars neutrala inredning. Om du har flera mattor i samma rum ska du tänka på att de ska se bra ut tillsammans. Det behöver inte vara två av samma sort eller ens i samma färg. Bara de matchar i färg så kan olika mattor bli riktigt snyggt.