Alla har nog tänkt någon gång att man borde rensa ut bland alla sina prylar och pinaler. Att ha fönsterhyllorna belamrade med tomma vaser, ljuslyktor som inte används just nu ( men som man kanske vill använda längre fram) eller de där prylarna man fått av bekanta som varit på resande fot och som man inte riktigt nänns gömma undan. Alla står de där och samlar damm och får fönstren att se stökiga ut. Dessutom blir det ett evinnerligt plockande varje gång man vill torka av fönsterbrädan eller tvätta fönstret. Om man därtill lägger alla bra-att-ha-prylar som man samlat på sig genom åren inser man snart att man nästan platsar bland dem som lider av syndromet att aldrig kunna kasta en enda sak och bokstavligen bor i en soptipp.

Enkelhet

När man tittar i inredningsmagasinen blir man ofta förundrad över hur prydliga just fönstren är. En orsak kan vara att de mycket sällan använder sig av gardiner. Så när man står där och håller den nya bubbliga vasen i butiken bör man komma ihåg att det aldrig blir bra om man inte först plockar bort det som redan står i fönstret. Det är faktiskt ett otroligt bra tips när det kommer till all inredning, oavsett om det bara gäller hur fönstret ser ut eller hela rummet i stort. Om man dessutom äger sin bostad och går i säljtankar, oavsett om man väljer en mäklare på Södermalm eller en mäklare i Malmö, så behövs en liten home-styling innan visningen. Så börja med att plocka bort allt ur fönstret och sätt sedan dit den där vasen eller vad det nu kan vara som tickar igång inrednings-ådran. Sedan är det bara att fylla på tills det ser ut som i magasinet (om det är det man vill efterlikna). Om pryl nummer tre stjälper visionen – ta bort den. Så här kan man även jobba med ett helt rum.

Börja från scratch

Ta bort allt som stör och börja om från början. Spara älsklingsmöbeln och fyll sedan på med minimalism. Övermöblera inte. Den där stolen passar kanske bättre i ett annat rum och om inte så finns det massor med loppis och liknande där man kan lämna saker man inte behöver. Det gäller inte bara möbler, de tar emot allt ifrån lampor och vaser till mattor och gardiner. Så länge allt är helt och rent. När man är klar med sin make-over kan man inte förstå hur i friden man hade plats med allt innan. Eller varför man ens hade köpt på sig det från början. Vill man ha lite extra hjälp på vägen är det bara att slå upp den där inredningstidningen med bilden som tilltalar en och försöka efterlikna den så långt det är möjligt. En rejäl utrensning av prylar är skönt för själen och bostaden blir både trivsammare och mera lättstädad.