Att bo i ett hem som är snyggt, stilrent och smakfullt inrett är något som många drömmer om. Men att inreda hemma kan både vara kostsamt och dessutom innebära att inköp av nya möbler och inredning utgör ett slitage på miljön. Därför är det väldigt behändigt att det finns många olika källor att använda för att förnya och fräscha upp sitt hem, utan att det kostar skjortan eller bidrar till en överkonsumtion som påverkar klimatet.

Digitala second hand-butiker

Att handla möbler och inredning på en second hand-butik kan upplevas som tidskrävande och någorlunda gammalmodigt. För intrycket som många sådana butiker ger är dammiga och produkter med lite för många år på nacken. Men idag finns moderna komplement till second hand-butiker, som både är mindre tidskrävande och känns mindre ofräscha. Idag finns både Facebook marketplace, Blocket, Tradera, Sellphy, Shpock och ännu fler plattformar som erbjuder tidigare använda möbler och inredning. Då dessa plattformar är digitaliserade finns sökfunktioner som gör det enkelt för köparen att exempelvis söka på hörnsoffa och därefter få resultat kopplade till sin sökning. Det gör att konsumenten enkelt kan undersöka butikens utbud, för att snabbt avgöra om det finns några möbler av intresse. Det innebär att man enkelt kan köpa en nästan ny soffa, eller annan möbel, till en mindre del av priset och samtidigt bidra till att ta vara på vår planet. Alltså kan man både skapa ett snyggt inrett hem, utan att tömma hela plånboken och dessutom bidra till att färre saker slängs. Dessutom är en av säsongens trender att blanda möbler och linjer från olika tidsepoker i rummen. Det viktigaste är att man i rummet har vissa accentfärger som binder samman inredningen och möblerna.

Naturmaterial

En annan faktor som är viktig att fundera på inför köp av möbler och inredning är att titta vilket material produkten är gjord av. Generellt sett brukar man tala om att naturmaterial har bättre kvalitet och därmed är bättre för miljön, då ett material som håller länge också sliter mindre på klimatet . Det kan därför vara en god idé att köpa en pläd i ull eller linne, istället för polyester eller ett annat material av plast. Dessutom är naturmaterial en av de största inredningstrenderna nästa säsong, då dessa material både är mer miljövänliga och för att de skapar en härlig atmosfär i rummet med texturen de medför och det blir trevligt. Något att satsa på är flätade korgar, grövre ullmattor och textilier som tar in naturens dova färger i rummet. Dessa produkter är inte helt ovanliga att se i second hand-butiker eller att finna hos sina mor-och-farföräldrar. Alltså kan man ta sig en tripp till släkten och kanske få med sig en trendig ullmatta, samt göra miljön en tjänst genom att inte köpa en ny.