Renovering och inredning är kul. Du kan med små medel förvandla ditt hem och göra det mer personligt och sätta din egen prägel på det. Genom att inreda utifrån din egen smak kommer du att trivas bättre, kunna slappna av mer och känna dig mer hemma. Bor du i hyreslägenhet är det lite svårare att göra större förändringar än om du bor i bostadsrätt.

Trassel i styrelsen

I en bostadsrättsförening finns en styrelse som förvaltar lägenheterna och det är föreningen som sätter stadgarna för vad som är tillåtet att göra. En del saker som kan påverka andra lägenheter är oftast inte tillåtet att förändra utan styrelsens godkännande; detta kan omfatta förändringar i ventilationen, riva eller bygga väggar samt ändra fläkt över spisen. Du får bra information av bostadsrättslagen så du vet vad som gäller och hur det fungerar. Inte alla föreningar sköts på bästa sätt heller, och det kan ibland vara svårt att hitta folk som är villiga att ta på sig ansvaret för de olika posterna och uppdragen. Vem ska skicka ut hyresavierna? Vem är kassör? När ska en revisor anlitas och kan styrelsen vräka folk hur som helst när lägenheten är köpt istället för hyrd? Om föreningen vill utföra ett stambyte och en eller två boende inte vill det, vad händer då? På https://www.nabo.se/ kan du läsa mer om ekonomisk och teknisk förvaltning, juridik och fastighetsservice. Med hjälp av Nabo kan din förening få en puff i rätt riktning igen.

Renovera

Tidningen Metro har sammanställt en lista på renoveringstips för dig som tänker renovera i en lägenhet. Först av allt är att planera noga och tänka igenom om någon del av renoveringen kan behöva ett godkännande av styrelsen. Vissa saker måste fackman utföra, så var observant på att elinstallationer blir fackmannamässigt gjorda. Tänk på att respektera tysta tider och håll inte på att slipa, spika eller väsnas sent om kvällen eller nattetid. Ska du göra större renoveringar eller anlita någon så kolla upp dem ordentligt så du inte råkar ut för oseriösa hantverkare eller folk utan F-skattsedel. Ha en bra budget för renoveringen, det kostar oftast alltid mer än du tänkt från början, och börja inte renovera förrän du faktiskt ha råd. Använd även ROT-avdraget, det är dumt att glömma. När renoveringen är klar kan det vara en bra idé att få lägenheten värderad. Detta kan hjälpa dig att få bättre villkor på eventuella bolån.

Inreda

Enligt Expressen finns det ett antal olika inredningsmissar, och när det kommer till att inreda små ytor kan små missar ge stora resultat. Små ytor blir ljusare och verkar större om du använder vitt. Satsa på mycket vitt. Använd stora mattor och tavlor eller väggdekorationer istället för flera små, som ger ett rörigt och plottrigt intryck, samt förstärker den lilla känslan. Flera ljuskällor istället för bara taklampan gör att rummet känns större och ger ett mjukare sken. Undvik även att ställa möbler direkt mot väggen för att skapa fri yta. Det gör att det upplevs trängre. Ställ hellre möblerna en bit ut från väggen och lura ögat.

Lycka till med din inredning!