Vad är feng shui?

Vi är nog många som har hört begreppet feng shui florera i inredningstidningar och bloggar lite då och då. Men vad innebär det egentligen och hur lever man efter feng shui metoden?

Feng shui baseras på tusenårig kinesisk lära som handlar om hur energins rörelse påverkar vårt liv på jorden. Själva begreppet betyder rakt översatt vind och vatten och är meningen att symbolisera utrymmet som finns mellan himmel och jord, alltså den plats som vi människor bor på. Grunden i läran är att vi ska lära oss att leva i harmoni med energierna som finns runt omkring oss men även med det vi omger oss med. I ett feng shui-hem finns en total balans mellan färger, former och material. För att uppnå denna balans behöver man de tre viktigaste verktygen inom läran: de fem elementen, yin och yang samt baguan.

De fem elementen

Feng shui lär ut att all materia är uppbyggd av de fem elementen, som är:

  • Trä

Den energi som träet innehar sträcker sig upp mot himlen och ut sidledes. Värdeorden i detta element är öppenhet, expansion, tillväxt och tankar som omförvandlas till handlingar och tålamod. Träelementet finner du i exempelvis trämöbler och i golv. Färgerna är toner av grönt och mellanblått.

  • Eld

Elden är livlig och rör sig åt olika riktningar och du hittar elementet i i alla typer av ljus som exempelvis i en ljusstake eller lampa. Färgen är röd.

  • Jord

Detta element är samlat och riktat nedåt, det är en stadig energi som hittas i bland annat tegel, kakel och keramik. Färgerna går i toner av brunt, gult och jordfärgat.

  • Metall

Metall är en energi som rör sig inåt och är ihopdragande. Denna energi finns till exempel i olika stenar och i saker gjorda av metall. Färgerna är toner av vitt och ljusa pasteller.

  • Vatten

Vattenenergin innebär tystnad och mörker och hittas i ting så som arrangemang och konstverk med vatten och kristall samt glas och speglar. Färgerna är mörka som återfinns i till exempel mörkgrått och mörkblått.

Så applicerar du feng shui på ditt hem

Feng shui-metoden bygger på vilka typer av energier som du vill ta fram i olika rum. Exempelvis ska sovrummet göra dig lugn och köket ska få dig att bli sugen på att laga mat. Men sammantaget för hela metoden är att energierna tillsammans med yin och yang styr hur du ska inreda ett specifikt rum. Chi är också det en viktig aspekt som innebär energi som flödar. Får chi flöda lugnt och sakta omkring oss mår även vi bra, men behöver den stanna upp på grund av en illa placerad möbel till exempel känner även vi av detta.

Så för att börja använda feng shui hemma ska du helt enkelt omge dig med lugn chi och låta de olika elementen få ta sin plats på rätt ställe.