Det finns en uppsjö av livsstilsprogram på teve, såsom dietprogram, matlagningsprogram, bröllopsplanering och allt möjligt med tips och ideér på hur vi kan leva våra liv. Men det tema som tar störst tid i tv-tablåerna är utan tvekan program som har att göra med renovering och inredning.

Inredning som värdemarkör

Idag är det lättare än någonsin att fynda designade inredningsdetaljer på nätet eller använda onlinetjänster som exemplevis lånakuten för att finansiera delar av ett nytt hem. Det går att följa olika inspiratörer i de sociala medierna, och det finns mängder av inspirationsbilder att hämta intryck ifrån. Alla kan finna sin egen stil. Idag menar många inredningsexperter att det snarare är inredningen som definierar en bostads värde, i alla fall känslomässigt vid första anblicken. Detta syns även då försäljare av bostäder anlitar inredningsfirmor för att skapa ett tillfälligt hem, som ska locka fler köpare. Det blir helt enkelt mer attraktivt när bostaden känns modern och rätt planerad.

Skapa en egen stil

Men alla inspirationskanaler leder också till en viss hets och det kan vara lätt att känna sig stressad när det ser ut som att “alla andra” har så fina hem. Sanningen är nog att de flesta har två typer av hem, ett som syns på bilder och ett annat som finns de andra dagarna i veckan. Men med god planering kan de flesta säkert hålla uppe en snygg nivå i hemmet, trots att vardagshjulet snurrar på mitt i veckan. Att låta sig inspireras är bra, men bara man gör det från flera olika håll så att man därefter kan kombinera olika ideér. På det här sättet skapar man sig en egen stil och självklart finns det inga regler för hur den måste se ut. Det finns naturligtvis trender, så den som vill vara “trendig” måste ha ett bra öga.

Lägenhetsstyling kan höja priset

När man säljer sin lägenhet kan det verkligen löna sig att anlita en stylist för att på det viset få upp värdet på bostaden. Den som är duktig på att inreda själv, kan även utföra arbetet på egen hand och då handlar det snarare om att “rensa upp” bland personliga tillhörigheter. De som är förespråkare av att använda stylister vid bostadsförsäljningar menar att priset kan åka upp så mycket som 15%, medan andra menar att själva kostnaden för att anlita en stylist äter upp eventuell vinst ändå. Kanske sanningen ligger där emellan, och då återstår även alternativet att man själv stylar sitt hem.

Ta bort minst 25%

En tumregel är att man tar bort minst 25% av allt man har i hemmet, så att ytorna får andas mer. Möbler kan stå kvar om de inte är allt för många och bostaden allt för trångt. Alla fönster måste släppa in det ljus som finns och att hålla rent i trappuppgången och andra ytor som exempelvis en balkong, är också nödvändigt.