Att inreda och fixa en egen stil i hemmet är inte alltid så lätt. Det kan både vara svårt och krångligt att placera möbler på olika ställen för att få hemmet att kännas harmoniskt. Med lite enkla tips och tricks kan man ändå få till en bra stil som skapar den där känslan man är ute efter – känslan man får när allt har sin rätta plats och när inredningsstilen är precis lagom framträdande.

Börja i rätt ände

Först och främst bör man se till att man har rätt bakgrund att utgå ifrån, det vill säga att väggarna har rätt färg eller mönster. Det är svårt att sätta sin egna prägel på hemmet om väggarna krockar med stilen man vill skapa. Oavsett om du ska flytta in i en ny bostad eller inreda bostaden du redan bor i bör du se över dina väggar. Passar de in i din inredningsstil? Om inte bör du kolla på tapeter som kan passa bättre till din nya stil. Välj en färg eller ett mönster som gör det enkelt att skapa den nya stilen utefter det.

Störst går först

När väggarna har rätt kulör eller mönster så är det dags att börja möblera. Börja med de största möblerna först – som skänken, byrån, garderoben, vitrinskåpet eller soffan. När de stora möblerna har fått sin plats kan du gå vidare till de mindre möblerna och arbeta dig neråt till småsakerna i sista hand. På så vis skapar du en inramning i hemmet att utgå ifrån. Övriga inredningsdetaljer är bara finputsningen som ska sätta pricken över i:et på din nya inredningsstil.

Mysigt och praktiskt

En del kan ha svårt för att skapa ett hem som känns hemtrevligt. Vad är det egentligen som gör ett hem hemtrevligt? Det kan vara svårt att sätta fingret på det, men man vet det när man ser det. Dock finns det några uppenbara saker som gör ett hem mer hemtrevligt, exempelvis:

  • Mattor på golvet. Det skapar en mjuk känsla i hemmet och ljudisolerar en aning.
  • Gardiner i fönstren. Gardiner ger en liknande effekt som mattor.
  • Upplysta hörn. Mörka hörn kan skapa en olustig känsla, se därför till att lysa upp hörnen.
  • Växter. Grönt är skönt. Se till att dekorera med lite syregivande växter i hemmet.
  • Punktbelysning. Takbelysning är knappast mysigt, se därför till att ha punktbelysning på några väl valda platser.
  • Varma lampor. Moderna lampor har oftast ett vitt sken, men försök att hitta några med ett gult och varmt sken.